čtvrtek 4. července 2013

Proč v cohousingu stavíme domy na míru místo katalogových?

Je krásný nedělní den, a jak to bývá každé ráno, vyrážíme s pejskem na procházku do okolí Nového Jičína. Pádím si to přes hlavní stezku, užívám si procházení úžasným stromořadím letitých líp, nasávám vůni přírody a ve zcela zasněném a téměř meditačním stavu pozoruji ptáky, louky, kopce. V tomto rozjímajícím stavu projdu hustou mezí stromů a keřů a první, co spatřím, není kostelní věž právě odbíjející nedělní mši, ale skupinu barevných a tvarově rozličných rodinných domů. Místo klidu a relaxování, mám teď chuť zakřičet na všechny: „Kdo to dovolil?“ 



Toto byl krátký úryvek z povídání nejednoho obyvatele města. Co všechno utváří obydlenou krajinu? Jsou to kopce, výhledy do krajiny, půda, rostliny, zvířata, ale také stavby, cesty, vodní toky a spousty dalších. Nedílnou součástí urbanizovaného prostředí jsou z velké části především stavby. V dřívějších dobách se krajina obydlovala především budováním staveb z lokálních materiálů. Dříve nebylo k dispozici tolik různých materiálů, barev a konstrukčních řešení. Pro lidi bylo drahé experimentovat při stavění. Nejjednodušší bylo použití léty ověřených postupů, které s jistotou zaručovaly, že se stavba podaří. Nebylo ani možné uvažovat o velikostech prostoru, neboť rodiny neměly peníze nazbyt a hlavně bylo potřeba pracovat na poli, aby měla rodina, co jíst. Dnes stavění vypadá úplně jinak. Když si chcete postavit rodinný dům, můžete si vybírat z mnoha různých možností od tvaru domu, tvaru střechy, druhu konstrukce po různé druhy stavebního materiálu a variabilních dispozic. Zkrátka každý si přijde na své. 

Lidé mají vlastní vkus a podle toho si vybírají buď architekta/projektanta a nebo už hotový projekt domu (tzv. katalogový dům) od firmy. Když se územním plánem určí nové plochy k bydlení, zaplňují se domy, které vyjadřují charakter svého majitele, ale nijak nerespektují okolní zástavbu. Rozdílným vkusem a nespecifikovanými podmínkami v území došlo k rozpadu architektonického a urbanistického charakteru území a krajiny. Je jedno, jestli se jedná o stavební parcely na vesnici nebo ve městě. Stačilo pouhých 50 let!!, abychom zastínili všechno to, co budovali naši dědové a babičky před námi. Přitom v české lidové architektuře najdeme tolik inspirací a skvělých příkladů, jak struktury bydlení tvořit.


Vesnická památková rezervace - Holašovice 

Při prvních setkání co-housingu 9 Pramenů jsme se všichni shodli na tom, že všechny domy by měly mít podobný charakter (tvar domu, materiály, tvar střech, úprava zahrad). Navíc při velikosti pozemku cca 1000m2 a při možnosti sdílených a společných prostor, jsme usoudili, že plocha 150m2 by mohla být dostačující pro každý dům. Jelikož se nejedná o žádný developerský projekt, 1. rodina rozhodla, že chce postavit dům do 2,5 mil. Kč. Při této ceně, každého okamžitě napadne, nejprve obhlédnout už navržené rodinné domy, neboť dle reklam jsou nejlevnější možností, jak postavit. Jenže už během tvoření prvních skic jsme brzo narazili na první komplikace a okolnosti, které vždy v různých podobách, doprovázejí proces návrhu domu. Během počátečního procesu ujasňování požadavků stavebníků, bylo řečeno několik zásad: použití přesahů, jednopodlažní dům, maximální velikost 120m2, minimální chodby, maximum úložných prostorů, prostorný obývací prostor, sendvičová dřevostavba. Celý tento výčet v podstatě předznamenal finální rozhodnutí nechat si dům navrhnout architektem. Díky tomu, má každá rodina možnost mít dům dle svých představ o vnitřním uspořádání prostoru. Exteriér a hmota domu budou u všech domů podobné, ale ne stejné, aby každý člen co-housingu byl spokojený se svým bydlením. 

Najdi 5 rozdílů?

Na obrázcích níže je fotografie současného stavu společně s fotomontáží katalogového rodinného domu. Proporce katalogového domu vůči krajině jsou dost v nerovnováze. Řekla bych, že dům přerůstá krajinu. Dokonce, ani zřícenina hradu není ze zbytku zahrady viditelná. Dům se sice otevírá k jihozápadu, ale zcela ignoruje alej statných ořešáků. Dokonce kvůli přístavbě garáže by se jeden, ne-li více stromů muselo skácet. Výhled na západ je velmi skromný - ignorující možnost zapadajícího slunce proniknout paprsky do obytného prostoru. Navíc by investoři moc spokojení nebyli, neboť terasu by případě prvního domu měli nezastřešenou. Nemohli by tudíž využít možnost popíjení čaje při relaxování za májového deště.


Katalogový dům nebo návrh architekta?

Jaké jsou výhody a nevýhody domu na míru? 

Pokud si necháte navrhnout dům architektem, můžete si být jisti, že nebudete muset ustupovat ze svých požadavků, nebo jen minimálně. Dům na míru, je dům, který se přizpůsobuje fungování jeho budoucích obyvatel. Máte možnost sdělit své požadavky na velikosti prostor, množství úložných prostorů. Dům je navržen dle orientace vůči světovým stranám, tvaru a velikosti pozemku. Pokud budete chtít obývák s výhledem do krajiny, budete ho mít! Architekt se zkrátka postará o to, abyste odešli zcela spokojení. Lidé mají často obavy a předsudky, že jsou architekti drazí a že si je nemůžou dovolit. Toto není úplně pravda. Jsou samozřejmě architekti, kteří mají obrovské zkušenosti a renomé, kde si připlatíte více (tak jako je to například v oděvním průmyslu). Jsou zde však architekti i projektanti, kteří odvedou práci na téměř podobné úrovni za cenu podobnou katalogovému domu (při započítání všech souvisejících nákladů, které z ceny koupeného návrhu nejsou ihned patrné). Co víc si přát…teď už snad jen sehnat vysněný pozemek a nechat si na něm navrhnout a postavit svůj vysněný rodinný dům. 


Projekt 1. RD v cohousingu
Výhody

  • dispozice dle požadavků investora
  • architekt je průvodce celého procesu navrhování
  • optimální natočení vůči světovým stranám
  • vhodné umístění na pozemku
  • maximální funkčnost
  • 3D vizualizace návrhu
  • dostatek vestavěných úložných prostorů
  • zakomponování stavby do krajiny
Nevýhody
  • větší cena za návrh - nemusí být pravidlo


Výhody a nevýhody katalogového domu? 

Katalogové domy jsou dnes jednou z alternativ, jak si pořídit projekt rodinného domu. Firem, nabízejících tyto služby, je mnoho a některé z nich produkují opravdu kvalitní a pěkné rodinné domy. Ze zkušeností mnoha stavebníků, jsem velmi často slýchávala, že sice projekt domu vyjde velmi levně, ale když si rodina řekne o místnost navíc nebo o menší předělání dispozic, potom cena takového projektu se téměř vyrovná ceně domu na míru. Toto je už argument, který si myslím, že stojí za zváženou, jaký dům si nechat postavit. V případě hotového projektu platí, že si kupujete dům, který se nepřizpůsobuje rodině, ale rodina domu. 

Výhody

  • nižší cena - pokud nepožadujete změny
  • velký výběr
Nevýhody
  • vyšší cena při provádění změn
  • dispozice jsou předem navržené
  • málo úložných prostor
  • malé vnitřní prostory na úkor vytvoření více pokojů
  • neřeší přizpůsobení na svahovitém pozemku - například vytvořením více úrovní


Zpět tedy k úvodní otázce. V cohousingu stavíme domy na míru, jelikož chceme k utváření tak velkého prostoru přistupovat koncepčně. Záleží nám na tom, aby celý záměr zapadnul do krajiny. Rádi bychom vytvořili prostor, kde nejsou viditelné hranice mezi civilizovanou krajinou a přírodním prostředím. Chtěli bychom, aby se každá rodina mohla podílet na utváření nejen svého prostoru, ale také prostoru společného a tím se mohly prohlubovat vzájemné vazby nejen mezi lidmi, ale také mezi lidmi a okolním prostředím.

Napsala: Jana Martochová

Žádné komentáře:

Okomentovat