úterý 9. července 2013

Video: Přírodní design cohousingu

V sobotu 7.7.2013 se uskutečnilo fórum Ekologikum, na kterém jsme měli možnost poprvé před publikem představit náš cohousing 9 Pramenů. Téma cohousingu sklidilo mezi lidmi opravdu velký úspěch. Přednáška měla 15 minut a poté následovala diskuze formou otázek. Vzhledem k úspěšnosti jsme se rozhodli, že úvodní a prezentační téma našeho projektu zpřístupníme k nahlédnutí širší veřejnosti. 



Na festivalu byla přednáška natáčena, ale protože se celé fórum odehrávalo v přírodních podmínkách v terénu, prezentační výstup není dost kvalitní. Proto jsme se rozhodli, že prezentaci natočíme na video přímo v počítači, tím zaručujeme kvalitu zvuku i videa. 

Video prezentace s komentářem:

Rádi bychom chtěli touto cestou zdůraznit hodnoty, které považujeme za důležité opěrné body celé myšlenky cohousingu. Cohousing v našem pojetí 9 Pramenů je přírodní bydlení obnovující přirozené mezilidské vztahy. Jedná se o komunitní formu žití a bytí. Většina lidí vnímá pod přírodním bydlením především používání přírodních materiálů (dřevo, přírodní izolace, zelená střecha). Přitom přírodní znamená mnohem více. Přírodní je přirozené a celistvé – příroda je tam, kde je celistvost ve všech různých pohledech života. Tedy ne jen v materiálním světě, který je ztělesňován domem, ale i ve světě duševním a duchovním, který je ztělesňován našimi vzájemnými vztahy a naším vlastním já. V přírodě žije většina živočichů ve větších skupinách, aby byli mnohem odolnější vůči vnějšímu světu. Takový je i princip v cohousingu – být v jednotě a tím být silnější při tvoření smysluplných a důležitých životních hodnot.


„Velkých cílů je možné dosáhnout jedině, když se spojí mnoho lidí dohromady.“


Pokud Vás tato forma bydlení osloví, budeme rádi, pokud budete myšlenku cohousingu šířit společně s námi. Vzhledem k velkému množství otázek, které okolo co-housingu tvoří určitou mlhu, jsme se rozhodli, že v dalším článku zveřejníme seznam často kladených otázek včetně odpovědí na ně. Věříme, že tím  pomůžeme odstranit ty největší předsudky, nepochopení a desinformace.

Napsala: Jana Martochová

Žádné komentáře:

Okomentovat