úterý 18. března 2014

Video 1: Základní kritéria výběru pozemku

Představte si, že jste právě koupili pozemek, který splňuje všechny Vaše představy o bydlení v blízkosti lesa na okraji vesnice. Je to místo, o kterém jste snili spousty let, a nyní se tento sen stal skutečností. Jste plni nadšení a nedočkavosti, jaký dům vám architekt na pozemku navrhne, a těšíte se, jakmile celá tato projekční fáze skončí a vy budete moci co nejdříve začít stavět. Domluvíte si úvodní konzultaci, na níž se místo romantických představ bydlení, dozvíte o tom, že vás čekají nečekané investice spojené s realizací technické infrastruktury. Zjistíte, že přípojka elektrického vedení, na kterou byste se mohli napojit, je vzdálena více jak 50 m a tudíž si celou její realizaci budete muset sami zaplatit. Cesta, jež vede k vašemu pozemku je nedostačující z hlediska své délky pro umístění rodinného domu, navíc je tedy nutné dodělat příjezdovou cestu. Spousty peněz, které původně měli být investovány do výstavby rodinného domu, najednou musí být investovány do infrastruktury. Začínáte přemýšlet o kompromisech, které budete muset dělat při projektování rodinného domu, neboť se vám snížil rozpočet a váš sen se začíná pomalu rozplývat…





Připomíná vám tento příklad někoho známého, nebo dokonce váš osobní případ, který se vám stal? Chystáte se kupovat pozemek a jste celkem zoufalí z tolika informací, které by vám při jeho koupi mohly uniknout a vy mohlI koupit „zajíce v pytli“? Byli byste rádi získali alespoň základní povědomí o tom, na co je dobré si dávat pozor? Chcete si umět vytvořit větší nadhled při výběru místa vašich snů? 



Pak jste právě dorazili do „cílové stanice.“ V ateliéru za námi často přicházejí investoři, kteří si myslí, že během 3 – 4 měsíců stihneme vytvořit projekt, aby mohli začít stavět dům. Mnohdy si neuvědomí, že projekt rodinného domu může být zdlouhavou záležitostí, zvláště ve chvíli, kdy je potřeba zajistit projekty přípojek a jiné infrastruktury, jenž by měla být vyřízená před samotnou výstavbou rodinného domu. Potom délka takového vyřizování není na pár měsíců, ale může se stát, že je to záležitost téměř roku, než se vyřídí vše nutné a potřebné ke stavebnímu povolení či ohlášení. 

Nedávno jsme zveřejnili článek Jak najít pozemek snů?, který shrnuje důležitá kritéria, která výběru pozemku předchází. Abychom nezůstali pouze u teorie, rozhodli jsme se, že vyrazíme do terénu a připravíme případové studie různých parcel a pozemků, na kterých se vám prakticky pokusíme ukázat, co všechno může předcházet výstavbě nebo rekonstrukci domu na parcele. Celý tento projekt vznikl na základě spolupráce s Ing. Martinem Ščerbou z realitní kanceláře REMAX, jehož povolání je velmi úzce spjato s lidmi, kteří často potřebují následující poradenství a zkušenosti. Oba s Martinem jsme si uvědomili, že vnesení jiného úhlu pohledu do procesu prodeje na realitním trhu, může pomoci spoustě lidem k vytvoření jejich vysněného bydlení, ušetření peněz nebo předejití zbytečným komplikacím. Zároveň by videa mohly být inspirací, čemu věnovat větší pozornost a na co se ptát, ať už pozemek kupujete přes realitní kancelář, a nebo přes obyčejný inzerát z novin. 

Video 1: Základní kritéria při výběru pozemku 


Doufáme, že videa pro vás budou zdrojem nových informací a inspirace.

Žádné komentáře:

Okomentovat