pondělí 2. června 2014

Video 3: Jak zrentgenovat starý dům než se jej rozhodnete koupit

Přichystali jsme si pro vás další část z našeho video seriálu o nemovitostech nebo pozemcích, které se chystáte koupit. Ze zkušenosti při navrhování a projektování jsme si uvědomili, že spousty ústupků, kompromisů a nepříjemností, jež v průběhu projektování a analyzování vyvstanou na povrch, souvisí s počátečním podceněním technického stavu staršího objektu a nedostatečné pozornosti, co se při koupi na pozemku (ne)nachází. Vzhledem k faktu, že většina investorů za námi přijde až ve chvíli, kdy má vše koupené a zaplacené, rozhodli jsme se ve spolupráci s realitní kanceláří REMAX, která komunikuje a vyjednává s investory ještě předtím než vše koupí, vám předat několik základních rad.





V tomto díle jsme opustili „problémové“ pozemky a rozhodli jsme se, že se pustíme do další obsáhlé kapitoly a to jsou rekonstrukce starších objektů. Je to téma, jež by se dalo natočit do několika hodin, nicméně tento produkt není určen k předání odborných znalostí, ale k navedení a nasměrování těch z vás, kteří o koupi starší nemovitosti uvažují, a nemají předchozí zkušenosti. 



Naše vybraná případová studie je zděný rodinný dům, vyzdívaný z vepřovic, postavený roku 1886. Objekt se nachází ve vesnici Mořkov a pozemek tohoto domu lemuje ze dvou stran asfaltová komunikace. Objekt zůstal bez zásahu od původní výstavby, je obyvatelný v úrovni 1.NP, v půdním prostoru se nachází další úložný prostor, případně možnost vzniku další bytové jednotky.

Případný zájemce o tento typ nemovitosti by si měl dát pozor na následující záležitosti:

  • Technický stav objektu – lze projednat s odborníky jako je zkušený projektant nebo inspekce nemovitostí. Kdokoli z těchto lidí by vám měl být schopný říct, co bude nutné opravit, a nebo čemu věnovat dostatečnou pozornost.
  • Vaše požadavky na bydlení – na začátku každé koupi by měl investor zvážit, zdali objekt, který kupuje, splňuje většinu jeho priorit nebo alespoň větší část. Co si pod tímto můžete představit? Například jak byste si představovali, že se chcete uvnitř cítit? Jestli do obytných místností během dne zasvítí sluníčko nebo chcete-li otevřený prostor, kde můžete trávit čas dohromady s rodinou...
  • Požadavky na zahradu – mnoho lidí si staré domy často spojuje s možností zahradničit a nebo staráním se o zeleň, či zvířata. Větší pozornost kupující vždy věnuje stavu objektu, se kterým ve výsledku může být spokojený a podcení neméně důležitý bod a tím je místo, kde se dům nachází. Navíc tím, že dům stojí, jste dokonce omezeni z hlediska oslunění vůči světovým stranám. Naštěstí většina domů po našich předcích byla přirozeně navrhovaná tak, aby do interiéru v rámci možností vnikalo dostatek slunce a světla, ale najdou se i slabší výjimky.
  • Finanční možnosti – zde velmi záleží, zda se chystáte koupit nemovitost a bydlet v ní pouze přechodně, a nebo se rozhodnete dům koupit a zcela rekonstrukovat. Proč na tento bod upozorňuji je, že máte možnost volby, jak rozsáhlou rekonstrukci provést. Zvolený rozsah rekonstrukce možných řešení přináší kromě plusů také pár stinných stránek. Pro co se můžete rozhodnout? První možnost je provést přestavbu tak, aby se v domě dalo žít a ani o část více, pak ale musíte počítat, že budete za krátký čas některé věci opravovat znovu. Druhá možnost je pustit se do kompletní opravy, jež může probíhat různými způsoby. Sice tato druhá metoda je zdlouhavější a častěji finančně náročnější, nicméně víte, že na dalších 10 – 20 let nemusíte nic opravovat. Pěkný článek o tomto typu rekonstrukce byl popsaný na tomto stavařském blogu: http://www.perlikprojekce.cz/2014/05/posuzovani-domu-z-praxe/
  • Technický stav inženýrských sítí - Jsou v domě původní rozvody sítí? Je objekt napojen na veřejnou kanalizaci, čističku odpadních vod, jímku a nebo má trativod, který je nutný v dnešní době řešit jinak? Má objekt studnu? Je ve studni během roku dostatek vody? Dalo by se vymyslet spousty další otázek. Vy se ptejte na vše, co vás napadne.
  • Rekonstrukci řešte s odborníkem – pokud se rozhodnete koupit starý dům a rekonstruovat jej, pak bych vám určitě doporučila vše předem konzultovat s architektem nebo projektantem. Lidé velmi často s úmyslem co nejvíce ušetřit, začnou některé řešení konzultovat se zedníky, nebo si vyhledají řešení na internetových fórech a chtějí si vše řešit po svém. Samozřejmě je to svobodná volba všech, zdali se rozhodnou oslovit nebo neoslovit odborníka. Myslím si však, a mnohokrát jsem to zažila, že sice na začátku ušetříte peníze za to, že si vše "uděláte sami", ale může se stát, že vámi zvolené řešení nemusí být nejvhodnější a opatření, za které utratíte spousty peněz, budete muset zaplatit znovu a možná ještě dráž.

Než se do jakýchkoli důležitých rozhodnutí pustíte, uvažte, kolik peněz investujete a jakým způsobem by bylo možné je místo znehodnocení nebo utracení, proměnit v dobrou investici.

V příštím díle se můžete těšit na video uvnitř domu, kde ukážeme, co takový dům uvnitř nabízí a jak by bylo možné toto všechno využít k vytvoření příjemného bydlení nových obyvatel. 


Napsala: Jana Martochová

Žádné komentáře:

Okomentovat