středa 16. července 2014

Video 4: Možnosti úpravy starší nemovitosti

Přichystali jsme si pro vás další díl ze série úprav a rekonstrukcí starších nemovitostí. Koupení staršího domu a jeho následná rekonstrukce je velký a nelehký krok, zvlášť, když chcete, aby stavba byla v co nejlepším stavu, abyste do ní museli investovat minimum financí a zároveň, aby se vám zde žilo co nejlépe. Splnit všechny parametry, znamená mít dost štěstí a kromě toho také základní znalosti o tom, co by vás mělo zajímat. Proto jsme připravili krátké video o možnostech úprav interiéru a konstrukcí jako dávku inspirace pro lepší bydlení ve starším domě.


Ne vždy, když lidé kupují nemovitosti, oslovují ještě před jejím koupením odborníka nebo někoho, kdo by alespoň "hrubě" odhadl technický stav objektu, případně možnosti, co by se dalo se stavbou udělat v rámci stavebních úprav. Přichystali jsme pro vás kapesní seznam důležitých aspektů, které je potřeba vyhodnotit PŘED koupí nemovitosti:

1) Stavebně-technický stav nemovitosti - je potřeba se dívat na zdivo, zda je vlhké, popraskané, stav omítky, stav střešní krytiny a střešních trámů. U trámů je vhodné zaměřit se na vlhkost, plíseň, dřevokazný hmyz. Stav zdiva okolo domu v úrovni soklu - u většiny starších nemovitostí se neřešilo odvodnění okolo domu a z toho důvodu jsou objekty často vlhké. Uvnitř je potřeba si pohlídat stav elektřiny, respektive všech rozvodů a stav podlah.

2) Dispozice objektu - prostor starších domů je ve většině případů seskládaný z menších místností, prostor působí tmavě, protože většina objektů má malé okna. Úprava dispozice nemusí být vždy problém, je jen důležité prověřit, zdali je to únosný zásah do objektu (což může posoudit statik). Místnosti je také možné opticky zvětšit tak, že zvětšíte okenní otvory, aby do objektu pronikalo více světla, případně interiér se zahradou propojit velkými francouzskými okny.

3) Využití půdního prostoru - většina domů má sedlové střechy a tudíž potenciální místo pro využití dalšího místa. Možností v tomto případě je více - buď je možné půdu použít pouze jako skladiště a úložný prostor, nebo je možné vytvořit obytné podkroví a tím si zvětšit obytnou plochu nemovitosti, nebo je možné udělat v horní části samostatnou bytovou jednotku. Zde je potřeba uvážit, jak by bylo podkroví propojeno s přízemím, aby se nestalo, že vám případní nájemníci nebo někdo, kdo bude bydlet nahoře, bude chodit, přes váš byt.

4) Vaše představy o bydlení - velmi často se zmiňujeme o tom, co je potřeba neopomenout, když jdete na prohlídku staršího domu a doteď se vše týkalo faktů, které je potřeba prověřit u konkrétního objektu. Je však potřeba, abyste dostatek pozornosti věnovali také tomu, co opravdu chcete. Možná si řeknete, že je to zbytečné, že se rozhodnete až podle toho, co uvidíte, ale to není vhodný způsob ujasnění představy bydlení. Měli byste, ještě než cokoli najdete, vědět, co je pro vás důležité, co v objektu chcete, co potřebujete nutně, co méně, co nepotřebujete, protože teprve na základě tohoto rozboru jste schopni zhodnotit, jestli nabízená nemovitost, je ta pravá pro vás. 

Více se dozvíte ve videu:



Pokud byste potřebovali pomoci při ujasnění představy Vašeho bydlení a to jak ve spojitosti s ujasněním zadání, ale také s posouzením objektu, stačí se nám ozvat na toto telefonní číslo 739 628 449 a my vám rádi poradíme nebo nasměřujeme vás tak, abyste udělali ty nejlepší kroky v plnění snu o bydlení.

Napsala: Jana Martochová

Žádné komentáře:

Okomentovat