středa 3. dubna 2013

Co-architects, kreativní svět pro všechny

Ráda bych představila novou ideu, která vznikla jako inspirace komunitním životem, sdílením i tvořením a dostala název COARCHITECTS. V tuto chvíli je co-architects především příběh, jehož smyslem je prosadit tvořivost a spolupráci. Spolupráci nejen klienta a architekta, ale také architekta a realizační firmy, klienta a řemeslníka, v podstatě kohokoli, kdo se podílí na vzniku projektu nebo stavby. COARCHITECTS je otevřená komunita lidí, kteří se jakkoli podílejí na tvorbě a utváření prostoru a prostředí, ve kterém žijeme.

Pro více informací, navštivte naše webové stránky www.coarchitects.cz.



Co nabízíme?

V rámci COARCHITECTS nabízíme služby, které jsou velmi úzce spjaty s komunitním stylem života a bydlení se zaměřením na projekční a tvořivou činnost.

Nabízíme tyto služby:

1) architektonické studie novostaveb i rekonstrukcí
2) komplexní návrhy interiérů
3) zpracování projektové dokumentace
4) tvorba komunit a komunitního bydlení z hlediska koncepčního, územního a architektonického
5) organizace workshopů nebo seminářů k navrhování komunitního bydlení z prostorového a ideového hlediska

Jak to všechno vzniklo?

Příběh COARCHITECTS vznikl nedávno, ale jeho kořeny spadají už o několik let dozadu. Vše začalo přátelstvím plným inspirace, zážitků a poznání, kdy jako čerstvá studentka architektury jsem poznala skupinu lidí, kteří mě dovedli na jinou životní cestu. Díky té jsem objevila nový smysl života, radost z práce, a že každý na světě jsme jedinečné a skvělé bytosti.

Nejprve jsem se dostala ke „svým prvním zakázkám“ pro firmu zmasivu.cz, kde jsem získala skvělou zkušenost ve spolupráci s lidmi, kteří realizují výrobky ze dřeva. Poté jsem měla možnost vyzkoušet si práci v architektonickém studiu Kamila Mrvy. Tím jsem získala první dovednosti se skutečnými zakázkami. Díky Michalu Martochovi jsem měla možnost být u vzniku komunity 9 Pramenů. Zde jsem měla možnost uplatnit své schopnosti a navrhnout první dům v rámci co-housingu 9 Pramenů. Tato zakázka byla pro mě obrovským uvědoměním, jak těžké je s minimem zkušeností zrealizovat projekt. Avšak ještě důležitější poznáním bylo, že výsledný projekt není dílem mým, ale výsledkem je projekt, na kterém spolupracovali investor, architekt, řemeslník a další odborníci.

Ačkoli jsou na webových stránkách informace prozatím pouze o mě, celá pointa této skupiny tkví v tom, že bez velké pomoci svých zkušených přátel bych neměla možnost dostat se ke svým prvním realizacích a skutečným projektům. Proto bych ráda touto cestou poděkovala příteli Marku Dedeciovi, který webové stránky vytvořil a zprovoznil, Monice a Michalovi Martochovým, kteří vložili do mě veškerou důvěru při návrhu jejich domu a spoustě dalším lidem, kteří mi neustále předávají své zkušenosti a podporují mě na této nové cestě.

COARCHITECTS vznikl jako inspirace komunitním životem a sdílením (co-housing, co-working) a jako poznání, že každý projekt je výsledkem spolupráce mnoha lidí různých schopností se společným cílem – vytvořit skutečné dílo. Pokud vás tato myšlenka oslovila z hlediska navrhování nebo z hlediska spolupráce, budeme rádi, pokud nám dáte o sobě vědět. Můžete se tak podílet na pokračování příběhu o tvořivosti a spolupráci...

Napsala: Jana Martochová

Žádné komentáře:

Okomentovat