čtvrtek 8. srpna 2013

Výhody vestavěných skříní aneb využití každého m2

Volbou vestavěných skříní můžete ušetřit až 100 000 Kč nákladů na stavbu. Zdá se vám to nemožné? Nejen že můžete touto formou uspořit finance, ale také efektivně a chytře vyřešit problém úložných prostorů v bytě. Jaké další výhody vestavěné skříně skýtají včetně reálného nacenění se dočtete v následujícím článku.





Proč mám mít vestavěné skříně?

Vestavěné skříně jsou v dnešní době velkým hitem, jenž řeší úložný prostor v bytě. Představte si, že vejdete do místnosti, kde vás neruší krabice přeplněné věcmi nad i pod skříní a vy můžete vnímat celistvý prostor. Vestavnou skříň můžete využít po celé výšce místnosti. V horní části můžete skladovat sezónní věci, střední a spodní patro můžete využít na oblečení, obuv, archiv, tašky, hračky pro děti ad.

Tyto skříně se dají vyrobit do různých výklenků v rámci staršího domu. Nebo s nimi nejlépe počítat předem, než si postavíte dům. Nejčastěji se s úložným prostorem počítá pouze jako s místností, kde se nachází všechno možné. Místnost, za kterou zavřete dveře a jdete tam pouze v případě, kdy opravdu něco potřebujete. Tento prostor ale neřeší možnost ukládání věcí podle druhu místnosti. Oblečení rodičů je vhodné mít v ložnici, oblečení dětí v dětském pokoji atd. V tu chvíli zjistíte, že komora je akorát skladištěm věcí, které nepotřebujete, ale je vám líto je vyhodit. 

Většina investorů, s kterými spolupracuji na projektech, chtějí mít chytře využité úložné prostory. Má zkušenost je taková, že pokud mají lidé klasické skříně, snaží se často velmi komplikovaně využít každý m2. Nejprve zaplní celou skříň věcmi a poté se koupí krabice, které se uloží na skříň, pod skříň a nejlépe ještě do různých mezer mezi stěnou a skříní. Když do takovéhoto prostoru vejdete, prostor je těžký, přeplněný a působí stísněně. Navíc, když se chcete dostat ke krabici, která je méně dostupná, musíte odebrat všechny nad ní. V takových chvílích si rozmyslíte, jestli danou věc vůbec potřebujete, a nebo se bez ní obejdete.

V čem jsou největší výhody vestavěných skříní?

Z tabulky uvedené níže je možné vyčíst několik velmi zajímavých hodnot. Abyste mohli vytvořit 24m krychlových, potřebovali byste místnost o 9 m2 a výšce 2,6m. 9m2 už je prostor, který ale může sloužit jako dětský pokoj nebo pracovna místo nepřehledného skladiště věcí. Porovnáme-li stejně velkou normální a vestavěnou skříň, zjistíme, že mezi nimi není výrazný cenový rozdíl. Když si koupíte skříň za 8 000 Kč o objemu 1,74 m3, pak abyste se dostali na objem 4,68 m3 vestavěné skříně, museli byste takových skříní koupit 2 navíc. V tomto počtu je celková cena 24 000 Kč a přitom vestavěná skříň by vyšla přibližně na 20 000 Kč. 


Cenové nabídky skříní (ceny vycházejí ze skutečných poptávek)

Ceny uvedené v tabulce jsou pouze orientační. U většiny firem je možné při větší zakázce vyžádat množstevní slevu. Můžete si vybrat druh materiálu, možnost otevírání, vzhled úchytek, aby vše ladilo s návrhem interiéru. Právě detaily, které si na skříni necháte navrhnout, dělají celkový dojem interiéru – jeho barevné a tvarové sladění. Vkusně zařízený interiér je hlavně o malých detailech, které dohromady tvoří harmonický a sladěný celek.

Zkusme si tedy vypsat výhody vestavěných skříní:
  • Maximální využití prostoru od podlahy ke stropu v rámci úložné plochy
  • Variabilita úložných systémů
  • Pokud je skříň součástí stěny, pak se vytvoří celistvý prostor
  • Přehledný systém ukládání
  • Cenová úspora
  • Variabilita materiálů, stylů otevírání
  • Místnosti s vestavěnými skříněmi jsou prostorné, nepůsobí stísněně


Pokud se pustíte do realizace skříní, existuje několik možných způsobů, jak si skříně pořídit. Záleží jen na vašich požadavcích (finance, design, praktičnost), který způsob si zvolíte:

1. Koupit hotové v obchodních řetězcích
2. Výroba na míru stolařem/firmou
3. Koupení úložného systému + dodělání posuvných dveří od stolaře/firmy

Vzorový scénář srovnání různých druhů skříní

Pro názornou ukázku výhod vestavěných skříní jsem si připravila vzorový příklad z praxe.



Předpokládáme 3-4 člennou rodinu v rodinném domě o 120 m2. Skříně jsou navrženy ve všech místnostech dle vyznačení v půdoryse. Na začátku investor stanovil kolik by si představoval úložného prostoru. Tuto potřebu jsme převedli na objem v m3. Pokud by se dům realizoval svépomocí, potom cena m2 podlahové plochy je 25 000 Kč. Levá část tabulky srovnává vestavěné skříně a kolik by přibližně stála jejich realizace. V pravé části tabulky srovnáváme pro stejné potřeby normální skříň z masivu. Pro přehledný a jednodušší výpočet jsme vybrali jeden standardní rozměr skříně a vypočítali jsme, kolik kusů této skříně by se muselo koupit do každé místnosti, aby se splnila potřeba investora. Důležité je upozornit, že plocha vestavěných skříní je uvedená o 1,5x vyšší než jejich čistá plocha v místnosti, jelikož potřebujete manipulační prostor pro otevírání. Vestavěné skříně se standardně navrhují s posuvným systémem, tudíž není potřeba tolik manipulačního prostoru. Výsledná čísla znázorňují, jakou hodnotu v rozpočtu domu tvoří prostor pro úložné prostory, včetně ceny za jejich koupení a zrealizování. 



Pokud při návrhu domu budete počítat s realizací vestavěných skříní, lze takto ušetřit cca 35% nákladů. Ušetřených 35% (v uvedeném příkladu přibližně 150 000 Kč) pak můžete ušetřit na celkových nákladech na dům a nebo je použít někde jinde - například investicí do kvalitního návrhu domu nebo kvalitních materiálů. Rada na závěr tedy zní, pokud chcete mít vyřešený úložný prostor v bytě, myslete na všechno dopředu než si začnete interiér navrhovat. V nejlepším případě doporučuji oslovit odborníka (interiérový designér, architekt), který má dost zkušeností na to, aby vám pomohl nejvhodnější řešení najít. Cena za návrh se mnohem více vyplatí, než abyste si později vyčítali, že jste to mohli mít jinak a lépe. 

Napsala: Jana Martochová

Žádné komentáře:

Okomentovat