neděle 13. října 2013

Chci stavět dům svépomocí a nevím, jak na to

Mít postavený vlastní dům, nejlépe v blízkosti přírody a zároveň s dobrou dostupností od většího města, je snem asi každého člověka. Zvlášť, když máte děti a chcete, aby mohli volně běhat po zahradě, místo, abyste se o ně báli, co se s nimi děje uprostřed sídliště. Čím dál více lidí vlastním domem vnímá také soběstačnost a nezávislost. Pokud mají zahrádku, nemusí chodit pouze do supermarketu. Na mnoha místech navíc začínají fungovat lokální výměny domácích výrobků. 







Svépomocné stavění v České republice začíná být pomalu hitem stavebnictví. Čísla, která zveřejnil ČSÚ jsou jasně vypovídající. Oproti loňskému roku, více než 5 tisíc rodin navíc začalo stavět svépomocí. Jedná se tedy o více než 30%.

V čem je háček, když si chcete postavit vlastní dům?

Jako vždy, ve financích. S měnícími se ekonomickými podmínkami státu se začíná také měnit forma výstavby rodinných domů. Mnoho rodin, které mají našetřené "nějaké" peníze na dům si ale nemohou dovolit, aby jim dům postavila firma. Proto se do popředí dostává svépomocné stavění. Díky moderním technologiím, které zjednodušují celý proces výstavby, je dnes i člověk, který nikdy dříve nestavěl, schopný si sám postavit dům. Postaví si dům s úplně jiným úsilím, než kdyby mu ho stavěla firma Ještě pokud do výsledného úsilí zahrneme také množství energie vynaložené na vydělání peněz na dům, pak dům postavený svépomocí jednoznačně vyhrává!

Náš ateliér v současné době projektuje především domy, které si investoři staví svépomocí. Ve chvíli, kdy si stavebník staví dům sám, stává se z něj součást celého našeho týmu. Aby se stavebník mohl účastnit celého procesu, je důležité, aby dostal základní informace o stavbě domu, jeho etapách a případně i detailech. To se snažíme nabídnout našim investorům i my v rámci ateliéru COARCHITECTS. Spolupracujeme se stavební firmou stavějící dřevostavby, která se snaží investorům také vytvořit možnosti a zázemí pro svépomocné stavění a to školením, poradenstvím, ale také částečnou výstavbou. Snažíme se investory koučovat, aby se při stavbě domu neztratili a dokázali si maximálně pomoci sami. Taková výstavba může například probíhat tak, že si stavebník nechá postavit hrubou stavbu a na další procesy se nechá zaškolit a může si s pomocníky dodělat jednotlivé detaily sám nebo v případě nejasností si nechá poradit. Více informací o nových trendech svépomocného stavění naleznete zde: http://bydleni.idnes.cz/letni-kuchyne-z-hliny-0t6-/stavba.aspx?c=A131004_103237_stavba_rez

Napsala: Jana Martochová

Žádné komentáře:

Okomentovat