pátek 22. listopadu 2013

Barevná změna v bytě



Vše, co si dokážete představit, je skutečné. (Pablo Picasso)


Přesně tímto příslovím jsem se inspirovala, když jsme se rozhodli, že se pustíme do “rekonstrukce bytu”. Domluvili jsme si 2 volné víkendy, nakoupili spousty nářadí a materiálů a psychicky se připravili na velkou barevnou změnu. Velká změna se povedla, pokoje dostaly nový barevný nádech a hlavně na všechno vystačilo minimum financí s maximem vynaloženého úsilí. Proto jsem se rozhodla napsat článek, abych inspirovala další, kteří ve svém domovu uvítají nového ducha.





Jak už to tak bývá (nikde se o tom nepíše, ale všichni si to mezi sebou říkají), každá pořádná rekonstrukce objeví skryté vady a pak kromě plánovaných změn, zjistíte, že musíte dělat dalších x činností navíc. Ze zkušeností jiných jsme přesně toto věděli a tak jsme začali s plánováním rozsahu předem. Při tomto plánování jsme došli brzy k závěru, že vzhledem k finančním, časovým a motivačním okolnostem se vrhneme než do rekonstrukce, pouze do barevných a designových změn v následujících krocích:

1) Stanovili jsme si rozsah změn
  • Výmalba stěn – 3 pokoje
  • Broušení a lakování podlah v celém bytě
  • Nové elektrické rozvody - ve starém domě je sice starý duch, ale taky hoodně let staré elektrické kabely
  • Restaurace starého nábytku – máme spousty hodnotných kousků nábytku, které by ale potřebovaly dostat nový nádech
2) Rozpočet
  • Náš finanční limit pro všechny činnosti je 50 000 Kč
3) Naše časové možnosti
  • 2 víkendy v měsíci – v našem případě nás navíc omezuje i zvýhodňuje podnikání z domova. Sice si můžeme s časem disponovat, jak chceme, ale v tuto chvíli nám rozsah práce nedovoluje si udělat volno, kdy bychom si přáli.
4) Termíny realizací
  • Nejlépe podzimní a zimní kdy, kdy nemůžeme pracovat na zahrádce nebo přátelům při stavbě domu

Úkol č. 1 zní vše vymalovat na bílo

Jak už jsem se zmiňovala o těch nepříjemnostech, které vás často při opravách a rekonstrukcích potkávají, tak se právě dostáváme k nim. Původně jsme si mysleli, že celý byt vymalujeme válečkem a že budeme během jednoho víkendu hotovi. Uhh….to byl velký omyl. Ještě jsme na stěnu ani štětečkem nesáhli, pouze zasádrovali díry, a už nám začali opadávat staré vrstvy původních maleb. “Co teď? To by chtělo nové omítky v celém bytě!” Děs v očích, studený pot na čele a taťka zedník na telefonu a v tom přichází spásná myšlenka: “Zkusíme místa s opadlým nátěrem zahladit tak, aby nebyl přechod vidět a na stěnu poté použijeme nějaký vzor.”



Vzhledem k pofidérnosti původních nátěrů a omítek, jsme se rozhodli nepoužívat tapety, abychom potom nemuseli omítky v celém bytě opravdu realizovat. 

V dalším kroku jsme se pustili do penetrování, abychom mohli vše natírat válečkem. Penetraci jsme úspěšně a rychle nanesli pomocí stříkací pistole. Po tomto úspěchu následovaly další komplikace. Ačkoli jsme zdi poctivě napenetrovali po pár přejetích válečku, se nám začala původní malba strhávat. Na toto jsme však byli připraveni a tak nastalo natírání štětkou. 



Bílá barva se natírala všude. Původní výmalba bytu byla oranžová (prý meruňková a broskvová). Nemám vůbec nic proti těmto barvám, ale když je mate celé dny i noci na očích, vyvolává mírnou alergenní reakci. Rozhodla jsem se pro metodu barevných kontrastů, tak aby každá barva v pokoji vynikla a zároveň mohly vyniknout doplňky a dekorace. Pokud totiž mate pokoj natřený jednou výraznou barvou, pak už je těžší vyhrát si s doplňky a navíc se vám tato barva může potom brzy okoukat. A neustále přetírat všechny stěny je rozhodně mnohem náročnější než přetírat pouze jednu stěnu, případně vyměnit látku závěsů.



Důležitá je atmosféra

Jak už jsem se zmiňovala výše, oba s přítelem pracujeme z domu, tím pádem téměř celý den trávíme v jedné místnosti. Pokud člověk pracuje z domova, je důležité, aby si vytvořil “přechod” mezi domácím a pracovním prostředím. Jde především o nastavení psychiky a právě změna barev v bytě může k tomuto dopomoci. Proto jsem chtěla, aby každý z pokojů vytvářel a působil rozdílnou atmosférou.




Pracovna

Pracovna má být inspirativní, hravá, chladná, prostorná a veselá. Z toho důvodu jsme zvolili světle modrou barvu, která je střízlivá a studená, působí stabilně. Na vedlejší stěnu jsem si vytvořila vlastní vzor z růžové a zelené, které modrou doplní k hravosti a veselosti. Vzorovaná stěna zároveň schovala nerovnosti na stěně, dokonce i “male chybky” při přetažení štětcem. Celková doba práce na vzorované stěně trvala přibližně 12 hod. Jako inspiraci jsem použila obrázek na facebooku a zbytek dotvořila Představivost a Kreativita. P + K – díky za Vaši pomoc.





Obývací pokoj


Tato místnost je pro nás místem odpočinku, relaxace, tepla, obejmutí a meditování. Barvy jsme zvolili v přírodních odstínech hnědé a s náznakem oranžové. Nechtěla jsem, aby v pokoji byly naproti sobě 2 různé barvy, jak se to často dělává a chtěla jsem vzor podobný tapetě. Chvíli jsem se na stěnu dívala a pak přišel nápad pruhů. Jsou jednoduché na “výrobu” a efekt může být perfektní. Jako podkladní barvu pruhů jsme použili barvu z protější stěny a jako hlavní barevná tón jsme natřeli rezavou. Jediný bílý proužek, který jsme na stěně nechali je z důvodu narušení “monotónnosti” stěny – navíc je takto jasné, že jsme nepoužili tapetu. Teď už jen zbývá doplnit pokoj obrazy a látkami, které vytvoří barevnou kompozici s přírodním charakterem barev.




Ložnice

Ložnice byla ze všeho nejjednodušší. Použili jsme tmavý odstín hnědé na čelní stěnu. V tuto chvíli barva působí, že je pokoj hlubší, což umocňuje myšlenku hlubokého ponoření se do krásného a inspirativního spánku a snění.





Až půjdete příště do obchodu s tapetami a nebude vám žádná sedět, nemusíte už zoufat. Stačí si doma klidně sednout a nechat plout svou fantazii a tvořit. Nebojte se, cokoli vytvoříte (i třeba mimo původní představy), ve výsledku obhájíte jako umělecký záměr. A proč si doma nevytvořit něco zcela originálního a osobitého. Když přece jen budete potřebovat pomoc, budeme se těšit na zavolání.

Napsala: Jana Martochová

Žádné komentáře:

Okomentovat