středa 20. srpna 2014

Video 5: Na co se zaměřit při pořizování bytu

Představte si, že stojíte před rozhodnutím koupit byt, nemáte dostatek zkušeností a chcete koupit takový být, aby vás po jeho koupi nezaskočil špatně ověřený technický stav nebo jiná nepříjemnost zhoršující kvalitu bydlení. Na ověření kvality stavu nemovitosti existují příslušní odborníci, kteří Vám na vyhodnocený technický stav můžou dát odborné razítko, pokud však chcete mít alespoň obecný přehled, na co všechno se zaměřit, potom stačí jen spustit video a pozorně poslouchat. 





Co se dozvíte ve videu: 

1) natočení oken bytu vůči světovým stranám 

Natočení oken v bytě je velmi důležité. Sami mi určitě potvrdíte, že žít v bytě, kde téměř celý den nezasvítí paprsek slunce, není moc příjemné. Takový byt působí tmavý a chladný. V zimě je potřeba pokoje opravdu celý den vytápět, zvlášť když zde trávíte čas. V létě můžete sice ocenit chlad, protože se vzduch okny nepřehřívá, ale to může být asi jediná výhoda. 

2) kvalita podlah 

Když jdete do bytu na prohlídku před koupí, doporučujeme zhodnotit stav podlah, zvlášť ve chvíli, kdy původní majitel tvrdí, že je byt celý rekonstruovaný. Mnohdy se stává, že majitelé za cenu nízkých nákladů na rekonstrukci, zvolili levný nebo nekvalitní materiál, který se po čase velmi rychle opotřebovává a ztrácí na své původní hodnotě. Po pár letech je většinou nutné takové materiály nahradit novými.

3) kvalita omítek

V tomto případě platí, že i když v bytě vypadá, že je omítka v pořádku a pěkná, je vhodnější si vše ověřit poklepáním a důkladnou prohlídkou. Můžete tak předejít nepříjemnému překvapení v průběhu přemalovávání, že během natírání válečkem část omítky odpadla. V takovém případě je pak potřeba nejlépe všude omítku sundat a nechat udělat novou.

4) výměna rozvodů v bytě (vodovod, elektřina, kanalizace, topení) 

Pokud si chcete koupit starší nemovitost, tato informace je pro vás velmi zásadní. Dokonce je potřeba zjistit, jak je to se zbytky rozvodů v domě, aby se vám nestalo, že zrekonstruujete byt a za další rok budete zasahovat do zdí a stropů, aby se vyměnily hlavní rozvody v celém domě. 

5) dispozice bytu 

Byt, který vás nezaujme zajímavým prostorovým řešením, ještě neznamená, že je špatný. Často byty, které mají spousty malých chodeb a prostorů, jsou cenově nižší, než byty už rekonstruované. Vy tak máte šanci nechat si dispozici upravit k obrazu svému. Pozor však na jednu důležitou věc a tím je statika, v některých bytech musíte oslovit odborníka, abyste zjistili, co jsou příčky a co nosné stěny, které můžete zbourat. 



Až budete mít domluvenou schůzku a návštěvu zajímavého bytu, nezapomeňte si zapsat všechny důležité body, co by vám nemělo uniknout. Pokud se chystáte byt už opravdu koupit a stále si nejste jisti jeho stavem, oslovte projektanta, který s Vámi byt může prozkoumat. Byt je dlouhodobou investicí, pro některé z vás na velmi dlouhou dobu.

Napsala: Jana Dedecius Martochová

Žádné komentáře:

Okomentovat