středa 1. října 2014

Materiály ve stavebnictví: Srovnání laminátových podlah, vinylu, linolea a masivní dřevěné podlahy

„Hurá, hrubá stavba je hotová! V další fázi dokončovacích prací nás čeká spousty nejen práce, ale také výběr materiálů, aby výsledek vypadal pěkně. Včera jsme dokončili vnitřní omítky a můžeme se vrhnout na podlahu. Ale jakou podlahovou krytinu vlastně zvolit? Do koupelny a WC budeme pokládat keramickou dlažbu, ale co zbytek domu? Onehdy na návštěvě u kamarádů mě zaujala vinylová podlaha. Nebo raději zvolit laminátovou podlahu, která je ve většině domácností?" Podle čeho vybírat a hlavně jaké základní materiály jsou na trhu dostupné se dozvíte v tomto článku.





Pořídili jste si nový byt, nebo stavíte dům? Pokud ano, dříve nebo později budete řešit jakou podlahu zvolit. V minulém díle našeho seriálu Materiály ve stavebnictví, jsme psali článek o podkladních vrstvách. Dnes se budeme zabývat základní paletou povrchových krytin, jež se používají nejčastěji a patří v současné době k oblíbeným povrchům imitující různé druhy dřevin, tzn. laminátová podlaha, vinyl, linoleum a masivní dřevěná podlaha. Smyslem dnešního článku je vysvětlit základní rozdíly a umožnit vám, abyste si vybírali nejen na základě toho, co se nejčastěji používá, nebo co mají kamarádi, ale především na základě praktických informací a srovnání.

Laminátová podlaha

Je tvořena více vrstvami, které jsou k sobě slepené. Vznikla jako náhrada za dřevěnou podlahu. Je to levnější verze dřevěné podlahy, která dřevo připomíná pouze vzhledově, ale svými vlastnostmi je zcela odlišná. Ještě před několika lety byla jednou z nejčastěji používanou podlahovou krytinou v rekonstruovaných domácnostech.


Dekora laminátové podlahy -buk


Použití:

Díky svým mechanickým i estetickým vlastnostem se hodí téměř do všech místností. Často používané do obytných prostor a kuchyní. Nevhodné do míst kde může dojít k častému styku s vodou (např. koupelny)


Výhody:
  • Rychlá a snadná montáž
  • Nižší cena
  • Snadná údržba
  • Odolné proti poškrábání a tlaku nábytku
  • Malá konstrukční tloušťka
  • Je možné jí rozebrat (např. k výměně poškozené lamely)
Nevýhody:
  • Je chladnější než dřevo
  • Velmi náchylná na vlhkost
  • Je velmi tvrdá
  • Hlučnost (vhodné použít protihlukové podložky)

Příklad skladby laminátové podlahy


Kladení:
Podlaha by měla být položena kolmo k delší straně místnosti, nebo podélně ve směru dopadu světla. Nejčastěji se lamely orientují podle největšího okna. Existují 2 typy kladení a to jsou tzv. lepené podlahy a rozebíratelné. Princip lepených podlah spočívá v tom, že lamely se lepí ve spojích na pero a drážku a tím je ve spojích podlaha chráněná před vlhkostí. Rozebíratelné podlahy je možno kdykoliv rozebrat a to díky systému mechanických zámků. Spoje jsou před vlhkostí chráněné impregnací z výroby. Tento typ podlah je dražší než lepené lamely. Důležitým technologickým postupem je nespojovat lamely se stěnami ani podkladem! Často se setkáte s hovorovým výrazem pro laminátové podlahy (tzv. plovoucí podlahy), což vychází právě z volného spojení mezi stěnami a podkladem.


Princip kladení podlahy



Vinyl

Velmi oblíbeným materiálem dnešní doby je vinyl. Patří do skupiny PVC podlah. Na rozdíl od linolea se jedná a podlahovinu v dílcích. Díky technologii výroby, která vytváří strukturu povrchu v několika vrstvách (základní, potisk, ochranná vrstva) se jedná o pevný materiál, který tvoří velmi příjemnou imitaci dřeva. Dnes patří vinyl mezi oblíbený materiál jako alternativa imitace dřevěného podkladu, snadno se udržuje, je příjemný na chození a ve srovnání se dřevem velmi autentický.

Kresba vinylové podlahy - detail

Použití: V domácnostech a kancelářských prostorách

Výhody:

  • Odolná proti opotřebení
  • Vlhkost (některé typy jsou vhodné i do koupelen)
  • Pocitově příjemná a teplá
  • Elegantní vzhled
  • Snadná údržba
Nevýhody:
  • Vyšší cena
Skladba:


Příklad skladby laminátové podlahy


Linoleum

Stejně jako vinyl patří do skupiny PVC. Na rozdíl od vinylu je tvořeno pouze jednou vrstvou a je probarveno v celé své tloušťce a dodávka není v lamelách, ale v metrážích různých rozměrů (2, 3, 4, 5 m). Důležité je upozornit, že každý dekor je vyráběn pouze v určitých metrážích a proto je potřeba při výběru linolea myslet na nejvhodnější výběr metráže, tak aby při položení linolea nevznikly spoje na nevhodných místech.



Linoleum dokáže imitovat dřevo, dlažbu, kámen a další materiály.

Použití: Všude v domácnosti, vhodné do kuchyně

Výhody:
  • Dlouhá životnost
  • Je teplejší než lamino
  • Akustické vlastnosti
Nevýhody:
  • Špatná mechanická odolnost (promáčknutí, proseknutí)
  • Umělý materiál - odlesky a charakter materiálu prozradí ihned, že se jedná o linoleum a imitaci dřeva
Kladení: 
Pokládka linolea je celkem jednoduchá činnost. Důležité je, aby podkladní vrstva byla rovná, čistá, pevná a to proto, že každá nerovnost se může prorýsovat přes podlahu a může být vidět. Do menších prostor se doporučuje volně položit, do větších místností je vhodnější linoleum celoplošně podlepit. Linoleum se vyrábí v určitých šířích a ne vždy je prostor místnosti rozměry ideální k jednoduchému pokrytí bez spojů. Vždy se snažíme hledat takové řešení, kde vznikne minimum spojů nejkratších vzdáleností nejlépe v místech, kde spojení nebude vidět. Spoje linolea se vzájemně svařují. Kladení je ukončeno nalepením lišt po obvodu pokoje. 


Na obrázku jsme zvolily komplikovanější rozměr místnosti. V této variantě jsme zvolil linoleum v šíři 5 m. Můžete vidět, jak volba určité šíře může ovlivnit místo a délku spoje. Spoj bude schovaný pod kuchyňskou linkou. 
Zde jsme zvolil šíři 4 m. Spoj vychází z části pod kuchyňskou linku a z části je viditelná.


V tomto případě je vhodnější zvolit linoleum šíře 4 m ze dvou důvodů. První důvod je že spoj, který vznikne je schovaný kuchyňskou linkou a druhý důvod je širší paleta vzorů pro šíři 4 m. U obou variant zůstane 'odpad', který je možno použít například do menší místnosti.

Skladba:
Příklad skladby vinylové podlahy


Dřevěná podlaha

Nejkvalitnější z podlah, neboť nic neimituje, podlaha je přirozená a autentická. Tato podlaha je tvořena jednotlivými prkny a zhotovují se z jednoho kusu dřeva. Díky své tloušťce je možné přebrousit jí vícekrát a tím prodloužíme její životnost. Existují také alternativy dřevěných podlah lepených, kde lamely tvoří několik tenkých vrstev dřeva slepených dohromady. Tyto podlahy jsou levnější alternativou masivních podlah, jsou vzhledově stálé (u lamel z masivu může docházet ke vzniku spár z důvodu různých teplotních rozdílů) a lze je použít na podlahové vytápění. Dřevěná podlaha nabízí širokou paletu nejen odstínů, ale také úpravy povrchu (lakované, olejované).


Dubová podlaha

Použití: Ve všech místnostech v rodinných domech (kromě koupelen)

Výhody:

  • Absorbuje a uvolňuje vzdušnou vlhkost
  • Vysoká mechanická odolnost
  • Přirozený vzhled
  • Dlouhá životnost
  • Při mechanickém poškození je možné přebrousit
Nevýhody:
  • Vyšší cena
  • Náročnější údržba (broušení, lakování)
  • Odborná montáž
Skladba:

Příklad skladby masivní dřevěné podlahy
Kladení masivní podlahy na rošty mezi kterými je tepelná izolace. Princip tzv. suché podlahy. Možné realizovat ve dřevostavbách

Závěr










Ať už se rozhodnete zvolit kterýkoli typ povrchu, je důležité zohledňovat kromě ceny další vlastnosti, které jednotlivé materiály mají. Kvalitnější typy podlah mají na jednu stranu delší životnost, ale také vyšší cenu. Nicméně, pokud chcete, aby vám podlaha sloužila více než 10 let bez většího opotřebení a nutnosti ji často měnit, pak je určitě vhodnější investovat do dražšího materiálu, který zaručí nejen delší trvanlivost, ale především pěkně zařízený stylový interiér.

Napsal: Milan Janda

1 komentář:

  1. Možná by neškodilo ještě doplnění o moderní betonové podlahy:

    http://www.betonove-podlahy.eu/vyznam/beton

    Beton je přece jen tradiční materiál, a vytvoří dokonalý podklad jak pro lino, tak pro vinyl nebo dřevo

    OdpovědětVymazat