úterý 14. října 2014

Video 6: Rekonstrukce bytu

Ve chvíli, kdy podepíšete kupní smlouvu a zaplatíte za svůj nový byt, se můžete pustit do jeho úprav. Možná vás překvapí, že jsem rovnou napsala o tom, že se pouštíte do úprav, aniž byste si vše předem rozmysleli. Samozřejmě, rozmyslet si vše dopředu je úplně základní a klíčový krok, který byste však měli mít ujasněný ještě před koupí bytu. Na toto téma jsme pro vás natočili video 5, v němž jsou zmíněny důležité informace ke koupi bytu. Následující video jsme natočili, abychom shrnuli obecná doporučení a informace, jak může rekonstrukce vzorového bytu probíhat. 



Co důležitého se dozvíte:

1) Možnosti zvětšení obytné plochy bytu

Často se setkáte s pojmy obytná a užitná plocha. Jaký je mezi těmito plochami rozdíl a co vlastně znamenají? Obytná plocha zahrnuje všechny místnosti, které jsou přirozeně osluněné, větrané a mají plochu větší než 8 m2. Užitná plocha bytu zahrnuje všechny plochy místností v bytě bez konstrukcí (koupelny, WC, kuchyně). Dnešním trendem je co nejvíce prostoru využít pro obytnou místnost, ve které v bytě trávíme nejvíce času. Pokud tedy zrušíte například chodbu, prostor obytné místnosti zvětšíte a tím můžete i tržně zhodnotit svoje bydlení

2) Posouzení stávajícího stavu před rekonstrukcí

Pokud víte, že budete zasahovat do konstrukcí, doporučujeme oslovit odborníka (statika, případně jinou odpovědnou osobu s razítkem). Statik vám vyhodnotí nejen stávající stav, ale také váš záměr, vše orazítkuje. Tuto možnost využívá většina lidí, kteří rekonstruují byt ve vlastnictví bytového družstva, kde většinou tento požadavek na posouzení požadují ještě před samotnou rekonstrukcí.

3) Jak vám koučink může pomoci při nerozhodnosti, co s bytem?

Zajímalo by vás, jak může koučink souviset s úpravami v bytě? Představte si, že máte s partnerem rozdílný názor na vytvoření prostoru. Oba máte pocit, že představa druhého je méně vhodná než vaše vlastní představa a jak to teď udělat? Právě koučink je v tomto ohledu velmi pomocná metoda, která pomůže nalézt konkrétní představy obou lidí, aniž by se musely vzájemně překrývat. Výsledek je potom možné aplikovat při úpravě prostoru velmi jednoduše a bez kompromisů.

4) Příklad rekonstrukce staršího bytu a myšlení „out of the box“

Myšlení „out of the box“ – neboli česky řečeno – myšlení mimo krabici je znázorněním, jak je potřeba při rekonstrukci přemýšlet. Praktický příklad naleznete právě ve videu, kde je ukázka návrhu bytu, jež měl koupelnu umístěnou na úplně jiném místě než je po rekonstrukci. 

5) Zónování místností je základ správně navrženého bytu

Ve videu je ukázka návrhu obývacího pokoje, ve kterém bylo potřeba navrhnout místo na posezení, práci a zároveň úložný prostor a to tak, aby se jednotlivé zóny v jedné místnosti nekřížili. Více informací uvidíte v následujícím videu:


Mnoho bytů, které se k nám dostanou na návrh rekonstrukce, mají většinou nějakou drobnou úpravu už za sebou. Když poté zjistíme, jaká byla investice do tohoto stavu rekonstrukce, jsme dost často překvapeni, že výsledek vůbec neodpovídá výši investovaným prostředkům. Z toho důvodu se snažíme lidem s úpravami bytu pomoci tak, aby byli maximálně spokojeni s výsledkem a věděli, že na dalších několik let v něm nadále spokojeni budou.

Napsala: Jana Dedecius Martochová

1 komentář:

  1. Zdravím a děkuji za přínosný článek a rady. Právě si zjišťuji info o rekonstrukci bytu, protože mě to brzo také čeká. Byteček jsem pořídila starší tady a rekonstrukci chci provádět celkovou. Taky díky za video, je tam vše hezky vysvětleno.

    OdpovědětVymazat