pondělí 8. prosince 2014

Materiály ve stavebnictví: PE fólie, parozábrana, difúzní fólie, hydroizolace

Jednoho sobotního rána mi zazvoní telefon. Volá mi bratr. ''Ahoj, jak se máš?‘' ptá se. ''Docela dobře, co ty? Skvěle, akorát nestíhám. Mohl by si mi přijít pomoct? S čím? Právě jsem dokončil zateplování střechy a teď se chystám na podhledy. Jasně, není problém''.  Poté co jsem dorazil na místo, jsme se pustili do práce. Prohlížím si materiál, ale chybí mi tady parozábrana. ''Kde máš parozábranu?'' ptám se. Michal se rozhlídne a zavolá: ''Támhle leží!'' Podívám se a říkám: ''To není parozábrana! To je PE fólie, ta by ti nepomohla''. Není fólie, jako fólie. Jedná páru propouští, druhá zase ne, třetí se nezdá být ničím zvláštní, avšak každá má určitou funkční roli a účel. Na našem trhu figuruje spousta firem, které se zabývají výrobou či prodejem stavebních fólií. Je velmi důležité mít přehled, která fólie k čemu slouží. Při zanedbání této problematiky, můžete vašemu domu zbytečně uškodit. V dnešním díle našeho seriálu Materiály ve stavebnictví jsme se zaměřili na přehledné vysvětlení, kde a jaká folie je na stavbě třeba.








PE fólie

Je to fólie vyrobena z polyetylenu. Je určená k zakrytí ploch náchylných na znečištění, či poškození. Mezi její vlastnosti patří voděodolnost a odolnost proti propíchnutí (protržení).

Použití: 

Ve stavebnictví se používá k zakrytí stavebního materiálu a konstrukcí před případným znečištěním, nebo poškozením. Její hlavní funkcí je separace. Potřebujeme-li zabránit přímému kontaktu dvou materiálu. Ukázkovým příkladem je využití této fólie při provádění podlahového vytápění. Při kladení polystyrénu vznikají mezery, kde může zatéct voda z anhydritové stěrky, nebo betonu. Ta by zhoršovala tepelně izolační vlastnosti. Proto je potřeba mezery zakrýt, ale pouhé přelepení páskou nestačí. Nejvhodnějším řešením je proto použití PE fólie, která celoplošně zabrání proniknutí vody do konstrukčních vrstev.

Výrobci: PENEFOL, DENBRAVEN


Použití PE fólie u betonové stropní konstrukce



Parozábrana

Je vyrobena z polyetylenu zesíleného výztužnou mřížkou. Odděluje dvě různá prostředí (interiér/exteriér). Mezi její vlastnosti patří paronepropustnost. To znamená, že zabraňuje pronikání vodní páry, obsažené ve vzduchu v interiéru do konstrukce domu. V případě, že by se do konstrukce dostala, snižuje účinnost tepelné izolace a poškozuje nosné části. Kromě výše uvedené vlastnosti nepropustnosti par, částečně zadržuje teplo v interiéru.

Použití: 

Používá se hlavně u střešních konstrukcí. Umisťuje se pod krokvemi. Většinou pak zbývá už jen namontovat rošt(dřevo, hliník) a na něj pak umístit podhled(palubky, sádrokarton, ekopanely). Ovšem může být umístěna také přímo na roštu a podhled se montuje přímo na parozábranu. V každém případě musí být všechny spoje slepeny speciální páskou. Ta nám zaručí celkovou parotěsnost. Další použití parozábrany je ve stěnách dřevostaveb, kde se umísťuje na dřevěné sloupky, které fungují jako nosná konstrukce. Pak už stejně jako u střechy stačí zhotovit rošt a vybrat nějaký deskový materiál jako záklop.

Výrobci: GUTAFOL, JUTAFOL, KNAUF, SUNFLEX

Umístění parozábrany ve střešní konstrukci



vlevo: parozábrana v konstrukci dřevostavby
vpravo: použití parozábrany ve střešní konstrukci


Difúzní fólie

Neboli pojistná hydroizolace. Je vyrobena z polyetylenu, nebo polypropylenu. Zajímavé jsou její vlastnosti. Je paropropustná a zároveň voděodolná. To znamená, že z jedné strany umožňuje prostup vlhkosti z interiéru do do exteriéru a zároveň z druhé strany (směr z exteriéru do interiéru) chrání proti pronikání vody do konstrukce.

Použití: 

Difúzní fólii používáme hlavně u střešní konstrukce a na fasádách. Umísťuje se vnější straně nosné konstrukce (např. na krokve). Na ni se montují latě, kontralatě a poté krytina. Pokud provádíme montáž svépomoci, tak je důležité myslet na dodržení tech. postupu. Při zanedbáni by mohly vzniknout mezery, které by mohly mít negativní dopad na konstrukci. Dále se využívá u dřevostaveb, konkrétně u větraných fasád, které jsou obvykle opatřeny dřevěným obkladem nebo jiným druhem obkladového materiálu (Cetris desky, hliníkové profily, aj.) 

Výrobci: GUTAFOL, JUTADACH, TYVEK, SUNFLEX



Příklad umístění difuzní folie v konstrukci střechy



vlevo: použití na obvodové konstrukci dřevostavby
vpravo: použití ve střešní konstrukci




Hydroizolace

Jedná se o jednu nejdůležitější izolaci ve stavebnictví! Hydroizolace má zabránit vnikání vody ve všech skupenstvích do stavební konstrukce a do vnitřních prostorů objektu. Nejčastěji se hydroizolace objevuje ve střešních konstrukcích, v podlaze a u spodních staveb. Na rozdíl od předešlých izolací se zde objevuje mnoho druhů materiálů, které se rozdělují na asfaltové, fólie a stěrkové materiály.

Použití: 

Proti zemní vlhkosti se používají asfaltové izolace. Ty dělíme na pásy (oxidované a modifikované), nátěry a stěrky. Modifikované pásy jsou vhodné jako izolace proti tlakové vodě. Montáž provádíme buď za horka, mechanicky nebo pokládáme na volno.
Dalším materiálem jsou syntetické fólie. Zde patří nopové fólie z polyetylenu s vysokou hustotou, které používáme hlavně u spodních staveb (proti vzlínání vody), při provádění drenáže. Můžeme je použít také při provádění zelené střechy, ve skladbě terasy a balkónu. Navíc mohou sloužit jako izolace proti radonu. Dnes se hodně používají také fólie z měkčeného PVC. Ty najdou využití při provádění plochých střech. Nesmíme zapomenout také na kaučukové fólie. Ty jsou známe svou dlouhou životností a vysokou kvalitou. Lze je použít jako finální vrstvu u pultových a plochých střech. Aplikaci těchto fólií můžeme provádět při nízkých teplotách i vlhkosti. Stěrkové izolace jsou poměrně novým materiálem a spousta lidí si myslí, že nejsou až tak kvalitní. Právě naopak, jsou velice kvalitní, navíc aplikace je velmi jednoduchá. Nanášejí se postřikem, nátěry a stěrkami. Nevýhodou může být vyšší cena. Využití najdou u betonových konstrukcí a dále také při provádění teras a balkónů.


Výrobci: DEN BRAVEN, ELASTEK, GLASTEK, FATRAFOL







Použití hydroizolace ve skladbě podlahy situované na terénu



ukázka aplikace hydroizolace na betonovou desku














Závěr




Věřím, že tento přehled vám pomohl ujasnit si, jak velký význam ve stavebnictví tyto fólie mají a k čemu jednotlivé typy fólií slouží. Teď už si PE fólii s parozábranou určitě nesplete. Pokud si nebudete vědět rady, neváhejte se obrátit na výrobce, nebo odborníka. Určitě vám s výběrem rádi poradí a vy budete vědět, že jste při stavbě domu nic nezanedbali nebo podcenili.


Napsal: Milan Janda

Zdroje: 
www.tzb-info.cz
            www.stavbaonline.cz
            www.hydroizolace-cz.cz        

3 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Plechové střechy od firmy Blachotrapez překračují očekávání. Kvalita spojená s moderním designem. Bezpečná volba pro váš dům!

    OdpovědětVymazat